historia

En ovanligt god historia

1877 Pietro Barilla öppnar en affär i Parma som säljer bröd och pasta. Han tillverkar pastan i press av trä och producerar 50 kilo pasta per dag.

1910 Barillas första pastafabrik etableras. Pietro Barillas söner, Riccardo och Gualterio, tar över familjeföretaget.

1939 Barillas pasta är den första pastan som säljs färdigpackad till kunder.

1952 Brödproduktionen avstannar. Den italienska grafiska designern Erberto Carboni designar det nya varumärket. Han inspireras av hur ett ägg med sin äggvita och äggula ser ut. Riccardo Barillas söner Pietro och Gianni driver nu familjeföretaget.

1969 Pastafabriken i Pedrignano, Italien öppnar. Denna fabrik, med en produktionskapacitet på över 1000 ton pasta per dag, är fortfarande världens största pastafabrik.
  1993 Pietro Barilla avlider och hans tre söner Guido, Luca och Paolo tar över familjeföretaget.

1998
I USA tar Barilla positionen som marknadsledare inom pasta med en marknadsandel på 8%.

1999 Wasa, Europas ledande knäckebrödstillverkare, blir en del av Barilla Group.

2004 Academia Barilla etableras. Det här är ett internationellt projekt för att bevara, utveckla och marknadsföra den regionala italienska matkulturen som ett unikt arv till hela världen.

2005 Barillas Laboratorium för Matkultur, ett högprofilerat utbildningsföretag, etableras.

2009 Barilla skapar Barilla Center for Food & Nutrition – ett tvärvetenskapligt centrum och tankesmedja med målet att öka kunskapen om hur framtidens globala utmaningar kopplade till mat och nutrition ska tacklas.
Läs gärna mer på barilla.com