historia

God ekonomi i kastrullerna!

En grundläggande regel för god köksekonomi är att ha pasta på menyn istället för dyra råvaror. Pasta ska inte jämföras med tillbehör som ris och potatis. Det är väl sällan dina köksöron hör ”idag är jag sugen på ris”, men däremot ”idag är jag sugen på pasta”.

Förutom att pasta är en väldigt prisvärd råvara, finns fler ekonomiska fördelar. De flesta råvaror minskar ju som vi alla vet i vikt vid tillagning. Men med pasta är det tvärtom! Pasta ökar i genomsnitt 100% i vikt när du kokar den.

En av de viktigaste frågorna som du kan ställa till dig själv som kökschef, är hur stor mängd färdig pasta, du får av 1 kg torr pasta. Barillas pasta har bättre yield* än många andra pastasorter på marknaden. På grund av att vår pasta har torkats längre kan den absorbera mer vatten vid kokning.

* Yield betyder utväxling eller utbyte och används för att beskriva pastans absorbtionsförmåga.



  Ett litet räkneexempel: